Skip to main content

MAR&PET GRUP sustine persoanele cu dizabilitati intelectuale si asociate severe

Incepand cu luna iulie a acestui an, MAR&PET GRUP devinul unul dintre partenerii Organizatiei Suedeze pentru Ajutor Umanitar Individual in noul proiect al acesteia: deschiderea Noului Centru Rezidential, in Voluntari, Ilfov. Spatiul exista deja, insa conditiile igienico-sanitare nu il faceau locuibil.

In acest Nou Centru Rezidential vor locui 7 tinere cu dizabilitati intelectuale si asociate severe, din totalul de 15 tineri cu astfel de dizabilitati, proveniti din sistemul de protectie al statului, pentru care organizatia ofera servicii de ingrijire primara, 24 din 24.

Pana la initierea acestui proiect, o parte dintre tineri locuiau in Bucuresti, fiind transportati in fiecare dimineata de catre un membru al echipei pentru a participa la activitatile din Voluntari si adusi inapoi seara. Peste week-end, acestia ramaneau in Bucuresti, in apartamentele in care locuiau, activitatile lor fiind extrem de limitate.

De ce a fost necesar pentru Isabela, Gabriela, Georgiana si nu numai, sa aiba o noua casa:

 • Pentru imbunatatirea starii lor de sanatate, evitandu-se astfel transportul lor zilnic, dificil pentru o persoana cu dizabilitati in special pe perioada iernii.
 • Pentru reducerea izolarii si asigurarea unui spatiu de locuit mai generos, adaptat nevoilor lor si cu mai multe alternative de petrecere a timpului liber.
 • Pentru a le oferi posibilitatea de a locui impreuna, crescand astfel apartenenta la grup si imbunatatirea relatiilor dintre ei.
 • Pentru reducerea costurilor legate de transport, economia obtinuta putand fi investita de catre organizatie in alte nevoi mai urgente ale tinerilor.

  MAR&PET GRUP este unul dintre partenerii care au sprijinit atat prin materiale, cat si financiar, proiectul initiat de catre organizatie. In primul rand, compania a oferit tamplaria de termopan de care centrul deja functional, unde locuiau 8 dintre cei 15 tineri, avea nevoie. Centrul a adevenit astfel mult mai primitor si mai calduros.

  In al doilea rand, compania a sprijinit financiar finalizarea lucrarilor de renovarea a noului centru, constand in turnarea sapei autonivelante si montarea tarkettului, un linoleum special necesar pentru cele 4 dormitoare si living.

  Isabelei, Gabrielei, Georgianei si celorlalte tinere le va aduce multa bucurie intampinarea Sarbatorilor de Iarna intr-o casa noua, alaturi de ceilalti tineri cu care isi petreceau timpul in fiecare zi.

  Organizaţia Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual oferă de 25 ani servicii în România tinerilor cu dizabilităţi intelectuale severe şi asociate, persoanelor vârstnice precum şi familiilor acestora.

  În prezent organizatia gazduieste 15 tineri cu dizabilităţi severe şi asociate, tineri iesiti din sistemul de protectie al statului, în cele 3 centre rezidenţiale din Bucuresti si Voluntari, jud. Ilfov. Deasemenea oferă sprijin pentru 57 de persoane vârstnice cu o situaţie financiară precară. In plus, in cadrul Centrului de Zi „ O raza de lumina”, aproximativ 70 de copii si tineri cu dizabilitati vin lunar sa urmeze terapiile specifice de care au nevoie.

  INAINTE DE RENOVARE

  DUPA RENOVARE