Skip to main content

GEAM TERMOPAN

Tipuri uzuale de geam termopan

Termopan: Clar + Low-e, 24 mm
Geamul termopan Clar + Low-e cu gaz Argon, cu o grosime de 24 mm a pachetului, reprezinta alegerea ideala - optima din punct de vedere al pretului investitiei raportat la economia ulterioara de energie - atunci cand se urmareste o pierdere cat mai mica a caldurii dinspre interior catre exterior.
Termopan: Solar4S + Clar, 24 mm (4 Anotimpuri, SunGuard, DualProtect)
Geamul termopan cu control solar, cu o grosime de 24 mm a pachetului, pastreaza calitatile geamului de tip low-e, dar are un grad mai ridicat de protectie impotriva razelor solare din exterior catre interior. Reprezinta alegerea potrivita atunci cand se doreste eliminarea efectului de sera din locuinte datorat aportului de energie naturala provenit de la soare. Astfel se pot reduce costurile cu climatizarea pe timpul verii.
Termopan: Clar + Clar, 24 mm
Geamul termopan Clar + Clar, grosime totala de 24 mm, se foloseste ca geam termopan atunci cand nu se urmareste o izolare sau o protectie termica superioara. De exemplu la interior sau la locuinte fara cerinte mari din punct de vedere al pierderilor energetice importante.

Informatii utile geam termopan

Ce este sticla Low-e?

Sticla low-e se refera la sticla cu emisivitate redusa. Este proiectata sa reflecte caldura inapoi in cladire pentru a imbunatati coeficientul de transfer termic Uf. Sticla Low-E este neutra in aparenta asa ca se poate folosi atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cele comerciale.

Sticla low-e se obtine printrun procedeu numit pulverizare magnetronica, cand se aplica pe una din suprafete un amestec de metale invizibile.

Acum exista si sticla Low-e si sticla cu Control solar. Pe care o recomandati pentru performante superioare?

Foarte multe cladiri in Europa au sticla Low-e in ideea de a reflecta caldura in interior si a minimiza pierderile de energie. Reducerea aportului de caldura din exterior datorat radiatiei solare este importanta mai mult vara atunci cand se urmareste o diminuare a costurilor cu climatizarea sau cu generarea aerului conditionat. Sticla cu Control Solar are proprietatile sticlei cu emisivitate redusa dar reflecta razele soarelui in afara cladirilor atat vara cat si iarna. Iarna este mai benefica sticla tip Low-e, pentru ca lasa aportul natural de incalzire prin radiatiile solare sa patrunda din exterior in cladire Totusi ambele tipuri de sticla sunt eficiente, alegerea ar trebui sa fie facuta tinand cont de zona in care este amplasata cladirea si conditiile climatice ale fiecarei perioade din an. Daca iubesti razele soarelui iarna recomandam sticla tip Low-e chiar fara Argon.

Care este diferenta intre geam termopan si geam tripan? Cum imi dau seama care se potriveste mai bine pentru proiectul meu?

Din punct de vedere constructiv ambele tipuri de pachete folosesc sticla. Pentru un geam termopan se folosesc doua foi de sticla in timp ce pentru un geam tripan trei foi de sticla. Foarte importante sunt insa distanta dintre doua foi de geam si gazul introdus atunci cand se urmareste o izolare termica superioara. Distanta de 16 mm dintre doua foi de geam ofera cele mai optime performante in izolarea termica de aceea de cele mai multe ori un geam termopan are o grosime totala de 24 mm. De foarte multe ori se alege gresit un geam tripan, considerand ca mai multe foi de sticla izoleaza termic mai bine, ceea ce surprinzator nu este adevarat. Avantajul unui geam tripan este pe de o parte ca se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusa pentru a compensa pierderea de caldura datorata spatiului mai mic dintre foile de geam, dar pe de alta parte ca se obtine o izolare fonica superioara. Cele mai bune rezultate pentru un geam tripan se obtin cu grosimea totala de 44 mm si se poate monta doar pe Rehau GENEO sau pe lemn stratificat.

Ce trebuie sa urmaresc la o sticla cand o aleg?

Sticla are foarte multe caracteristici care pot influenta pe viitor confortul dumneavoastra. Putem evidentia diferente la nivel de sticla date de aspect, izolare termica si fonica, coeficient de umbrire, gradul de reflectie sau absortie a luminii,etc.

Exista acum diverse tipuri de sticla care in combinatii optime pot indeplini cu succes foarte multe cerinte din punct de vedere al specificatiilor cerute in constructia unei cladiri. Inainte de luarea unei decizii este bine sa consultati un specialist.

Ce este valoarea Uf?

Valoarea Uf este data de cantitatea de caldura (energie) care se pierde printr-o suprafata de 1 m2 in fiecare secunda in anumite conditii de temperatura (interioara si exterioara) si se masoara in Wm2K. Cu cat este mai mica aceasta valoare cu atat pierderea de energie prin tamplarie este mai redusa. Uf se refera la pierderea de caldura a intregii ferestre sau usi, si este diferit de coeficientul de transfer termic U al geamului sau al profilului. In calculul coeficientului Uf intra urmatoarele componente: U geam, U profil, si bagheta distantier (de regula din Aluminiu) dintre foile de geam. Pentru imbunatatirea acestui coeficient avand in vedere ca geamul termopan are 80% in medie pondere in suprafata reperului de tamplarie, alegeti un geam termopan sau tripan cu proprietati termice superioare.

Ce este coeficientul de umbrire?

Reprezinta proprietatea sticlei de a reflecta radiatiile solare. Cu cat este mai mic acest coeficient, cu atat este mai mica cantitatea de energie solara transmisa prin sticla in cladire.

Care este importanta argonului in cazul unui geam termopan sau tripan?
Argonul este un element chimic aflat pe pozitia 18 in tabelul periodic al elementelor si este considerat un gaz nobil. Denumirea sa vine din limba greaca si inseamna "inactiv" Utilizarea sa reduce valoarea coeficientului de transfer termic in cazul ferestrelor. In sudul Europei este suficient aerul ca mediul gazos intre sticle dar in Europa centrala si de nord, argonul ajuta la minimizarea pierderilor de caldura mai ales in sezonul de iarna.