Tipuri uzuale de geam termopan
Informatii utile geam termopan
Sticla low-e se refera la sticla cu emisivitate redusa. Este proiectata sa reflecte caldura inapoi in cladire pentru a imbunatati coeficientul de transfer termic Uf. Sticla Low-E este neutra in aparenta asa ca se poate folosi atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cele comerciale.
Sticla low-e se obtine printrun procedeu numit pulverizare magnetronica, cand se aplica pe una din suprafete un amestec de metale invizibile.
Foarte multe cladiri in Europa au sticla Low-e in ideea de a reflecta caldura in interior si a minimiza pierderile de energie. Reducerea aportului de caldura din exterior datorat radiatiei solare este importanta mai mult vara atunci cand se urmareste o diminuare a costurilor cu climatizarea sau cu generarea aerului conditionat. Sticla cu Control Solar are proprietatile sticlei cu emisivitate redusa dar reflecta razele soarelui in afara cladirilor atat vara cat si iarna. Iarna este mai benefica sticla tip Low-e, pentru ca lasa aportul natural de incalzire prin radiatiile solare sa patrunda din exterior in cladire Totusi ambele tipuri de sticla sunt eficiente, alegerea ar trebui sa fie facuta tinand cont de zona in care este amplasata cladirea si conditiile climatice ale fiecarei perioade din an. Daca iubesti razele soarelui iarna recomandam sticla tip Low-e chiar fara Argon.
Din punct de vedere constructiv ambele tipuri de pachete folosesc sticla. Pentru un geam termopan se folosesc doua foi de sticla in timp ce pentru un geam tripan trei foi de sticla. Foarte importante sunt insa distanta dintre doua foi de geam si gazul introdus atunci cand se urmareste o izolare termica superioara. Distanta de 16 mm dintre doua foi de geam ofera cele mai optime performante in izolarea termica de aceea de cele mai multe ori un geam termopan are o grosime totala de 24 mm. De foarte multe ori se alege gresit un geam tripan, considerand ca mai multe foi de sticla izoleaza termic mai bine, ceea ce surprinzator nu este adevarat. Avantajul unui geam tripan este pe de o parte ca se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusa pentru a compensa pierderea de caldura datorata spatiului mai mic dintre foile de geam, dar pe de alta parte ca se obtine o izolare fonica superioara. Cele mai bune rezultate pentru un geam tripan se obtin cu grosimea totala de 44 mm si se poate monta doar pe Rehau GENEO sau pe lemn stratificat.
Sticla are foarte multe caracteristici care pot influenta pe viitor confortul dumneavoastra. Putem evidentia diferente la nivel de sticla date de aspect, izolare termica si fonica, coeficient de umbrire, gradul de reflectie sau absortie a luminii,etc.
Exista acum diverse tipuri de sticla care in combinatii optime pot indeplini cu succes foarte multe cerinte din punct de vedere al specificatiilor cerute in constructia unei cladiri. Inainte de luarea unei decizii este bine sa consultati un specialist.
Valoarea Uf este data de cantitatea de caldura (energie) care se pierde printr-o suprafata de 1 m2 in fiecare secunda in anumite conditii de temperatura (interioara si exterioara) si se masoara in Wm2K. Cu cat este mai mica aceasta valoare cu atat pierderea de energie prin tamplarie este mai redusa. Uf se refera la pierderea de caldura a intregii ferestre sau usi, si este diferit de coeficientul de transfer termic U al geamului sau al profilului. In calculul coeficientului Uf intra urmatoarele componente: U geam, U profil, si bagheta distantier (de regula din Aluminiu) dintre foile de geam. Pentru imbunatatirea acestui coeficient avand in vedere ca geamul termopan are 80% in medie pondere in suprafata reperului de tamplarie, alegeti un geam termopan sau tripan cu proprietati termice superioare.
Reprezinta proprietatea sticlei de a reflecta radiatiile solare. Cu cat este mai mic acest coeficient, cu atat este mai mica cantitatea de energie solara transmisa prin sticla in cladire.